A mester


Suichi Ohno

Suichi Ohno

A Yumeiho masszázs története mintegy 1600 évre nyúlik vissza.

Kínában, a Shaolin-völgy egyik kolostorában élő és tanuló szerzetesek a Chuan Fa (kung-fu) technika részeként használták e módszert testi-lelki egyensúlyuk fenntartása és visszaállítása érdekében.
Ebben a kolostorban tanult a két világháború között a japán Suichi Ohno mester, aki később visszatért hazájába, s elkezdte alkalmazni majd tanítani ezt a technikát.

Tőle tanult Saionji Masayuki mester, aki rengeteg gyakorlással, pacienseinek folyamatos megfigyelésével fejlesztette végül tökélyre a mozgásformát.

Saionji Masayuki

Saionji Masayuki

Tapasztalatai alapján később megalkotta a masszázs elméletét – amit magyar fordításban testsúlyközpont-eltolódásnak hívunk – és Kotsuban Yumeihonak nevezte el a módszert. A Yumeiho mai, általunk ismert, formájának megalkotója Saionji Masayuki mester volt.

Sajnos ő már nem lehet közöttünk, 2005-ben autóbalesetben életét vesztette és befejezte ebben a reinkarnációban a tanítását.

Aki valaha is látta őt kezelni, soha nem gondolhatja magáról, hogy tudja és megtanulta a Yumeihot. Látszólag nem csinált semmi különlegeset, ugyanazokat a fogásokat alkalmazta, amelyeket mi, mégis sokkal hatékonyabb, precízebb és mélyrehatóbb volt a kezelése.

Lágyan és mélyen – ezt tanította mindig. És ő tényleg így is dolgozott. A mozgása inkább hasonlított egy meditatív, de dinamikus tánchoz, mint kemény fizikai munkához.

Hiszem hogy ezt mi is elérhetjük, rengeteg gyakorlással. A cél nem is lehet más.

Annak ellenére, hogy kiváló terapeuta volt, nagyon nehezen lehetett tőle tanulni. El kellett lesni tőle a fogásokat, de szerencsére volt olyan tanfolyam, ahol napi 15-20 beteget kezelt, miközben mi mellette egymáson gyakoroltunk. Így volt alkalmunk látni hogyan dolgozik a mester.

Voltunk olyan szerencsések, hogy megkezelt bennünket. Néhányunknak az a megtiszteltetés is megadatott, hogy őt kezelhettük.

Mint a legtöbb japán ember, ő is imádott fotózni, elsősorban virágokat. Képes volt egy neki tetsző, számára különleges virág miatt letérdelni, lehasalni az útszélén, árokpartján, mező közepén.A másik hobbija az éneklés volt, tudtommal ez is elég népszerű Japánban. Több lemeze készült, egyszer mi is hallhattuk őt élőben énekelni egy közös vacsora alkalmából.

Emlékét a legjobban úgy tudjuk megőrizni, hogy az általa megalkotott Yumeiho masszázst úgy végezzük, ahogy tőle tanultuk és láttuk, hiszen az így ebben a formában kerek, egész.