Yumeiho vizsga


Nemzetközi lincence

Legnagyobb örömünkre, közel egy éves egyeztetés után, 2014 közepére hivatalosan is rendeződni látszik a Yumeiho magyarországi sorsa. Szeretném most pár szóban felvázolni a fontosabb tudnivalókat és változásokat, amelyek hasznosak lehetnek a módszerrel most ismerkedők, és a már régebben gyakorlók számára is.

2013 áprilisában Magyarországon is hatályba lépett a Yumeiho szóra és terápiára vonatkozó Európai Unióban bejegyzett védjegyoltalom. Ennek értelmében a Yumeiho szó védjegyoltalommal rendelkezik, bármely formában történő alkalmazása csak engedéllyel lehetséges.

A Yumeiho szó használatához licence-et kell vásárolni a licence tulajdonosától, amelynek ára Magyarországon 75 EUR/év. (2014-ben) A védjegyzett szó használati díja egy évre szól, fordulónapja március 31. A licence vásárlás feltétele minimum 3. fokozatú japán diploma.

Magyarországi vizsgalehetőség

2014 nyarán Maciej Dluskival (7. fokozat), az európai szövetség elnökével, a japán Yumeiho központ megbízottjával kötött szerződés értelmében, jogosulttá váltam a módszer oktatására és vizsgáztatásra, valamint 1-es és 2-es fokozatú hivatalos japán diplomák kiadására.

2015. áprilisában a Yumeiho-s Világtalálkozón 5. dan fokozatú vizsgát tettem Kitami Toshiharu mesternél Japánban, amellyel jogosulttá váltam 3-as fokozatú hivatalos japán diplomák kiadására is.

Pár szó a fokozatokról

1-es fokozatú diploma (1. dan, kezdő szint): ez a diploma valójában nem jogosít fel semmire, inkább csak egy szép oklevél arról, hogy valaki elvégezte a kezdő tanfolyamot, megismerkedett a módszer alapjaival, elkezdheti a gyakorlást. Az 1-es diploma ára 100 USD, de ez a kezdő tanfolyam árába be van építve.

2-es fokozatú diploma (2. dan, kezdő, gyakorló szint): az általam tartott kezdő tanfolyamok után némi gyakorlással letehető. Követelmény a vizsgához: a 100 fogás helyes sorrendjének tudása, folyamatosan végrehajtott kétoldalas kezelés, a fogások precíz, pontos kivitelezése, a Yumeiho elméletének tudása. A 2-es diploma 15 hónapon keresztül ingyenes licencre jogosít, ami azt jelenti, hogy tulajdonosa ez alatt az idő alatt Yumeiho terapeutaként hirdetheti magát, és a vizsgáztató felügyelete és hozzájárulása mellett dolgozhat, gyakorolhat.

(A nálam 2. dan-ra vizsgázó, gyakorló yumeihosok esetében ez azt jelenti, hogy a 15 hónap alatt kérdés esetén bármikor felhívhat, írhat nekem e-mailt, hozhat pacienst vizsgálat, megbeszélés céljából, valamint a gyakorló hétvégéken ingyen vehet részt.) A 2-es diploma ára 200 USD.

3-as fokozatú diploma (3.dan, középhaladó szint:) A 3-as fokozatú vizsgát a 2-es után minimum 12 hónappal lehet letenni. Ez a diploma arra jogosít, hogy valaki önálló Yumeiho terapeutaként működjön és licencet válthasson. Amennyiben a 2-es vizsga után a 12. és 15. hónap között a terapeuta nem vizsgázik le 3-asra, elveszíti jogosultságát az ingyenes licencre. A 3-as diploma ára 400 USD.

Mivel a 3-as diploma tökéletesen elegendő ahhoz, hogy ezzel a módszerrel már hivatalosan is dolgozhasson valaki, a többi fokozat megszerzésének feltételeire itt most nem térünk ki.

A Yumeiho terápiában elérhető fokozatok japán neve

 1. dan fokozat – Shokyu shodan yumeihoshi
 2. dan fokozat – Shokyu nidan yumeihoshi
 3. dan fokozat – Chukyu sandan yumeiho renshi
 4. dan fokozat – Chukyu yondan yumeiho renshi
 5. dan fokozat – Jokyu godan yumeiho kyoshi
 6. dan fokozat – Jokyu rokudan yumeiho kyoshi, shihandai
 7. dan fokozat – Shihan nanadan yumeiho hanshi, shihan
 • SHOKYU (kezdők) 1. és 2. dan
 • CHUKYU (középhaladók) 3. és 4. dan
 • YOKYU (haladók és oktatók) 5. és 6. dan
 • SHIHAN (mesterek) 7. dan

További követelmények

Magyarországon a Yumeiho terápia hivatalos végzéséhez a licencen túl Alternatív Mozgás- és Masszázsterapeuta (AMM) végzettséget is kell szerezni.

Ennek vizsgáiról és feltételeiről az ENKK honlapján olvashat információkat.